Naprava elektronsko stimulira z mineralnimi solmi nasičeno vodo v zidovih, prekine kapilaren dvig vlage v objekt in po določenem času delovanja aktivira spust, tako da se vlaga začne pomikati navzdol, od koder je prišla.

ALI JE VAŠA ZGRADBA VLAŽNA IN JO NAPADAJO PLESNI?

Vlaga v zidovih, torej kapilarna vlaga, sodi med najzahrbtnejše škodljive vplive ne glede na starost zgradbe. Kapilarna vlaga v zidovih je najpogostejša težava, s katero se lastniki nepremičnin srečujejo. Kljub temu, da je kapilarna vlaga naraven proces, zgradbam izredno škoduje, predvsem pa starejšim. Slej kot prej se bomo morali s kapilarno vlago spopasti.

 

Najpogosteje se s kapilarno vlago v zidovih srečujemo pri starejših zgradbah, ki pred vlago niso ustrezno zaščitene z hidroizolacijo. Isto velja tudi za zgradbe, pri katerih se je hidroizolacija že razpadla, oz. zgradbe, katere sploh niso bile izolirane proti kapilarni vlagi.

 

Tako pri prvi, drugi oz. tretji vrsti zgradb zaradi opravljenih hidroizolacij lahko rečemo, da v devetnajstem stoletju in v prvi polovici dvajsetega stoletja še niso obstajale tehnologije, s katerimi bi znali trajno preprečiti kapilarno vlago v zidovih. Vsak lastnik nepremičnine bi si nedvoumno želel, da se vlaga v zidovih sploh ne pojavi. To je veljalo že v preteklosti, toliko bolj pa v sedanjosti. Kljub temu, da se dandanes večinoma vlaga že gradbeno preprečuje, lahko rečemo, da pretežna večina zgradb starejših trideset let še vedno ima težave s kapilarno vlago.