Proces izsuševanja zgradbe je postopen, zato ne prihaja do nobenih statičnih obremenitev. Brezžično izsuševanje je primerno za kakršenkoli tip zgradbe. kot so družinske hiše, komercialni prostori, spomeniki, zgodovinski objekti, cerkve ipd.

OBVESTILO S PRIPOROČILOM ZADOVOLJNE STRANKE

Spoštovani, nikoli ne zaupajte preveč radikalnemu obsojanju starejših oz. novejših metod, kot je npr. elektroosmoza. Imam staro hišo, iz laporja ali peščenjaka, katerega ena stran se v dolžini 25 m nahaja 1,5 m pod zemljo. Predniki so jo tako zgradili. Na tej (severni) strani se je pojavljala vlaga v različnih višinah, občasno tudi do stropa. Šlo je tako za notranjo vlago, kot tudi za dvigajočo se kapilarno vlago. Hiša žal ni izolirana. Stene sem saniral tako, da sem razbil star notranji omet, položil folijo, da hišo zaščitim pred vodo, in zgradil nov zid. To je sicer pomagalo, a zid je ostal hladen. V vmesnih zidovih pa je še vedno bila prisotna kapilarna vlaga.  Podrezati stene nisem mogel. Nad nami je bilo dvorišče druge hiše, kopanje v 3 m globino ni bilo možno. Preizkusil sem elektroosmozo DryPol, montirano 11/2011. Meritev vlage na več mestih in višinah in v kleti je pokazala svoje, o čemer je bil napisan tudi zapisnik o merjenju. Približno od julija leta 2012 sem opazil, da se je stanje izboljšalo, omet ni več padal, zidovi niso bili toliko vlažni. Šlo je počasi. Novembra 2012 so prišli iz firme ponovno merit in ugotovili za nekaj odstotkov manj vlage, kar so ponovno vpisali v zapisnik.

 

Na najbolj vlažni steni je vlaga padla za 6 %, drugod 2 in 3 %, vključno s kletjo. V kleti na tleh se letos pozimi prvič ni pojavila plesen, kot je temu bilo v preteklosti. Čas odstranjevanja vlage po navodilih firme traja približno 3 leta. Firma zanesljivo vrne denar, če sistem ne bi deloval, ker se objekt od objekta razlikuje; nekje obstaja voda pod tlakom, drugod neraztopljiv kamen ipd. Pri meni sistem deluje, firma deluje zelo zanesljivo, v primerjavi s Hidropolom pa je cena ugodnejša. Le-ta tudi deluje. Pogovore o tem sem na spletnih straneh vodil že v času, ko sem se odločal za uporabo elektroosmoze. Opekel sem se pri amaterjih, ki skušajo podobne aparate sestavljati sami in prodajati, pa tudi pri zidarjih z rezanjem zidov. A poskusiti moramo vse, v naprej pa ne obsojati ničesar. Poskusil sem torej tudi DryPol in sem zadovoljen. Potrdim lahko s zapisnikom. Opozoril pa bi še na težavno toplotno izoliranje kamnitih zgradb. Čim več preberite in se posvetujte s strokovnjakom.

 

Ivan Malík